arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Vernieuwingen in de psychologische opleidingen: een vergezicht en de weg er naartoe

Prof. dr. Maartje Schoorl & Abigaël herschberg

Samenvatting
Psychologische opleidingen die zich kunnen aanpassen aan wat de maatschappij op dat moment nodig heeft. Daar wordt hard aan gewerkt in Programma APV (Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen). De gezondheidszorg is immers altijd in beweging: zorgvragen en zorgcontext veranderen voortdurend. Maartje Schoorl, hoofdopleider en voorzitter van de Landelijke Opleidingsraad Psychologische BIG-beroepen, schetst het inspirerende vergezicht, ook na het APV. En ze verkent samen met een opleideling hoe het nu is en wat ervoor nodig is om bij die stip op de horizon uit te komen.

Laat je informeren over doorlopende leerlijnen, waarmee opleidelingen in alle fasen van de opleiding in een logische volgorde worden gestimuleerd in hun professionele ontwikkeling. En over veranderingen in de infrastructuur van de opleidingen, die deze doorlopende leerlijnen mogelijk maken en de verbinding tussen universiteit en vervolgopleidingen verstevigen. Denk mee over hoe we een einde kunnen maken aan de onzekere beroepsidentiteit van onvolledig geschoolde psychologen. En laat je horen over hoe we er samen voor kunnen zorgen dat beginnende psychologen zich tijdens de opleiding en in de praktijk gedragen voelen door hun collega’s.

Biografie
Prof. dr. Maartje Schoorl is klinisch psycholoog en bijzonder hoogleraar op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden. Zij combineert patiëntenzorg, als hoofd zorg bij het Leids Universitair Behandel- en Expertise Centrum (LUBEC), met onderwijs en onderzoek. Sinds 2016 is zij hoofdopleider van de opleidingen tot GZ-psycholoog en klinisch psycholoog in de regio’s Leiden en Rotterdam. Als onderzoeker is zij gespecialiseerd in behandeleffect studies naar (intensieve) behandeling van PTSS ten gevolge van vroegkinderlijk trauma. Bestuurlijk is zij onder andere actief als voorzitter van de Landelijke Opleidingsraad van de FGzPt, als voorzitter van de Stuurgroep E-learning Zelfmoordpreventievaardigheden in het BIG Beroepsonderwijs en als vicevoorzitter van de richtlijncommissie Psychotrauma.

 

39-Schoorl-Maartje